Den store nøddeguide

Nødder er sunde og gode for din krop! De er generelt fyldte med sunde fedtsyrer, vitaminer, mineraler og kostfibre, som gavner vores sundhed og helbred. Mange er bange for at spise nødder pga. det høje fedtindhold, men husk, at der er forskel på fedt! Nødder er nemlig fyldte med de sunde umættede fedtsyrer, som er med til at nedbringe mængden af det farlige kolesterol i blodet, og dermed er forebyggende for hjerte-kar-sygdomme. Selvfølgelig skal man ikke overspise nødder, hvis man vil undgå de ekstra kilo på sidebenene. Det høje fedtindhold i nødder resulterer nemlig i et forholdsvist højt kalorieindhold hos alle nøddevarianterne. Så husk: lidt er godt! :-)
Jeg har her samlet en guide over mange af de gængse nøddevarianter, hvad deres unikke egenskaber.

COLOURBOX1458422

 • Gode egenskaber: Menes at være forebyggende for sygdomme som type-2-diabetes, åreforkalkning, hjerteanfald og kræft. Mandler er fyldte med B-vitaminer, E-vitaminer, antioxidanter og mineraler (bl.a. calcium og magnesium). Herudover har mandler et højt indhold af fibre, som er gode for tarmsystemet og som giver en god mættende fornemmelse. Mandler siges også at have en blodsukkerstabiliserende effekt og at kunne nedbringe mængden af det dårlige kolesterol i blodbanen.

COLOURBOX3796368

 • Gode egenskaber: Jordnødder har et højt indhold af E-vitaminer, B-vitaminer og forskellige mineraler (bl.a. folat, kalium og zink), men er her ud over også fyldte med protein. Faktisk er det en af de slags nødder, som er allermest proteinrige. Jordnødder kender vi nok bedst under navnet peanuts, men peanuts (altså ristede/saltede jordnødder) har desværre et højt saltindhold, som er uhensigtsmæssigt for kroppen. Derfor bør jordnødder nydes ”rå”, om man så og sige. Jordnødder har specielt et højt indhold af B-vitaminet Niacin, som bl.a. indgår i kroppens stofskifteprocesser og reparationsmekanismer af kroppens DNA.

COLOURBOX5959686

 • Gode egenskaber: Macadamianødder har en meget højt indhold af fedt, og
  er faktisk den fedeste af alle nøddevarianterne (selvfølgelig er langt størstedelen, af den sunde af slagsen). Macadamianødder har et højt indhold af B-vitaminet thiamin, som har stor betydning for kroppens stofskifte og nervesystem. Herover
  indeholder disse nødder også en del jern, som indgår i kroppens blodproduktion.
  Af andre mineraler kan bl.a. nævnes magnesium og zink. Macadamianødder er også rige på proteiner og kostfibre, hvilket gør dem mættende og gode for tarmsystemet.

COLOURBOX6152374

 • Gode egenskaber: Det unikke ved netop paranødden er det høje indhold af selen. Selen siges bl.a. at kunne forebygge og hæmme kræftsygdomme og hjerte-kar-sygdomme, og er således også vigtig for immunforsvaret. Herudover indeholder paranødder meget protein, kobber, magnesium, fibre, E-vitamin og B-vitamin.

COLOURBOX1668933

 • Gode egenskaber: Hasselnødder bugner bl.a. af E-vitaminer, som virker som antioxidanter i kroppen. E-vitaminer beskytter derfor de fedtstoffer vi indtager med kosten mod at forharske i kroppen.

COLOURBOX3384790

 • Gode egenskaber: Pistacienødder har den egenskab, at de, med deres høje
  indhold af kostfibre og proteiner, mætter rigtig fint. Disse nødder er bl.a.
  rige på mineralerne kalium, som har betydning for muskel- og nervefunktionen,
  samt mineralet fosfor, som bl.a. har betydning for vores stofskifte og
  styrkelse af vores knogler. Herudover er pistacienødder også en god kilde til

  carotenoider, som er en stærk antioxidant.

COLOURBOX2645235

 • Gode egenskaber: Valnødden er den type nød, der indeholder flest antioxidanter, hvilket kan være med til at forbedre immunsystemet og mindske risikoen for kræft, hjertesygdomme og type-2-diabetes. Herudover er valnødder rige på omega 3-fedtsyrer, som bl.a. er rigtig gode for kredsløbet. Ny forskning antyder faktisk, at valnødder også kan gøre kroppen bedre til at håndtere stress-situationer, samt kan forbedre sædkvaliteten hos mænd.

COLOURBOX1635066

 • Gode egenskaber: Det særlige ved pekannødder, er deres høje indhold af fedt (langt størstedelen er af den sunde af slagsen selvfølgelig). Faktisk er pekannødden en af de mest ”fede” af alle nøddevarianterne, med en fedtprocent på hele 80 %. Pekannødder er en god kilde til A-vitamin, som bl.a. hjælper med at danne og opretholde sund hud, immunforsvar, tænder, knogler, og slimhinder. Herudover indeholder pekannødden også E-vitamin og B3-vitamin. Af mineraler har pekannødder specielt et højt indhold af zink. Af andre mineraler kan nævnes: folinsyre, kobber, kalcium, magnesium, fosfor og kalium.

COLOURBOX1444196

 • Gode egenskaber: Det er især indholdet af mineraler, der kendetegner cashewnødderne. Disse nødder er nemlig sprængfyldte med zink, magnesium, kobber og jern. Herudover er cashewnødder også en god B-vitamin-kilde.
Advertisements

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s